Kennel Vikings blogg

Direktlänk till inlägg 27 augusti 2008

Vart är avel på väg?

Av Isabel - 27 augusti 2008 13:25

För er som inte har sett programmet "Pedigree Dogs Exposed" som handlar om uppfödning av renrasiga hundar och utställningar så finns den nu att se på YouTube. Eftersom programmet är ca 1 tim. lång har den delats upp i 6 delar for att kunna laddas upp, ni hittar länkarna till alla sex delarna här nedanför. Programmet sändes i England och är därför inte textad på svensk. Vill varna känsliga tittare för obehagliga scener. Är det detta som västgötaspetsen har att se fram emot?


Pedigree Dogs Exposed Part 1 of 6


Pedigree Dogs Exposed Part 2 of 6


Pedigree Dogs Exposed Part 3 of 6


Pedigree Dogs Exposed Part 4 of 6


Pedigree Dogs Exposed Part 5 of 6


Pedigree Dogs Exposed Part 6 of 6

 
 
Cina

Cina

27 augusti 2008 20:14

Tycker detta är något för alla att tänka på. Både uppfödare och valpköpare......

http://www.carinasvarld.se

 
Ingen bild

Jenny Pleym

28 augusti 2008 14:21

Tack Bella för att du la ut detta på forumet och hemsidan! Ett mycket sevärt och intressant program!

Nej, detta är inte vad västgötaspetsen har framför sig, tror jag! Det finns stora skillnader i hur vi ser på saken i Sverige och i Storbritannien.

I filmen fick man se hur engelska kennelklubben propagerar för rasrena hundar där tillskott av nytt blod är otänkbart och många raser drabbats av genförlust och långt gången inavel. I Sverige går det åtminstone att diskutera frågan och SKK är öppna för att pröva ”restaureringsprogram” för drabbade raser genom inkorsning av annan närbesläktad ras (t.ex. gotlandsstövaren och luzernstövaren tror jag det var).

I The Kennel Club medverkar man till minskad genetisk bas genom att inte våga sätta gränser och skyller på att uppfödarna kommer att avla på avarter i alla fall även om kennelklubben säger stopp. Så är det inte i SKK. Här finns gränser i hur nära släkt individerna får vara och man hjälper uppfödare och rasklubbar att beräkna hur inavelsgraden ser ut. SKK har egna veterinärer och experter på genetik. Man har tagit upp problemet på konferenser och diskuterar det med både inhemska och inbjudna utländska domare. I Sverige ser man inte heller så extremt överdrivna hundar, t.ex de vingliga schäfrarna, på utställning.

De värsta motståndarna mot sundhetstanken i filmen stod olika uppfödare för. Uppfödarna motsätter sig att avla på aldrig så sunda individer om de saknar förutsättningar för att få utställningsmeriter (t.ex. ridgeback utan ridge). De avlivar felaktiga men fullt friska valpar (t.ex. fel färg) och beklagar att inte alla veterinärer ställer upp på det. De vägrar att ta till sig obehagliga fakta om sin ras, vägrar att erkänna sjukdomar och värst av allt mobbar och betvivlar människor som berättar sanningen om sina hundar. De faller för frestelsen att avla på framgångsrika, men defekta, hundar. De vägrar erkänna att rasen förändrats från sunda till överdrivna hundar även om bildbevis finns. Så kan det i viss mån även se ut i Sverige. Dock sällan i västgötaspetsvärlden!

Det allvarligaste bland oss är kanske när någon tror sig veta vad som är rätt och fel när det gäller västgötaspetsavel och börjar se snett på dem som avlar på icke-perfekta individer. Då hojtas det vitt och brett om att folk ”förstör” rasen! Istället borde man vara glad åt att ”någon annan” tar smällen och frivilligt får de ”fula” individerna som ju också tillhör, och är mycket viktiga för, genpoolen i rasen! Likaså hojtas det högt om någon testar sina hundar för mycket och ”letar fel” eftersom rasen anses fullkomlig. Vad är man rädd för? Istället borde man vara glad för att några är beredda att betala både tid och pengar för att göra stickprov av rasens hälsa på några individer!

Jag är övertygad om att ingen medvetet vill ”förstöra” rasen i sin avel. Däremot sker de säkert en del avel på fysiskt eller mentalt defekta individer på grund av okunskap, kortsiktiga frestelser (t.ex. p g a jättefina utställningsmeriter som i cavalier-fallet i filmen) och ibland t o m förnekelse av fakta (man vägrar erkänna att ens hund är sjuk eller har lämnat sjuk avkomma). Den viktigaste faktorn är nog ändå att man bedömer och värderar sker och ting olika! Hur allvarligt är ett lindrigt höftledsfel? Hur nära besläktade individer ska man undvika att avla på i en epilepsifamilj? Sköldkörtelfel? Allergier? Hur allvarligt ska man ta på retinopati? Katarakt? Hur avläser man ett MH? Vilket är det önskvärda resultatet för en västgötaspets? Så länge det inte finns några enhälliga svar på dessa frågor gör folk så gott de kan. Några är ”chansare” och andra är ”trygghets-tänkare” och vi måste respektera varandras ståndpunkter utan att anklaga varandra för det ena eller andra. Om alla tänkte lika skulle det inte finnas någon mångfald i rasen och DÅ hade vi legat risigt till, däremot.

 
Nilla

Nilla

28 augusti 2008 18:49

Vill vänta med att avslöja det, innan vi/jag vet att det tatt sig *S*

MYCKET intressanta länkar....

Tror att om vi inte passar oss så hamnar vi där, hoppas att jag har fel.............

Kram

http://vastgotaspets.bloggagratis.se

 
Cina

Cina

30 augusti 2008 18:31

Tyvärr har även dina länkar försvunnit......

http://www.carinasvarld.se

 
Ingen bild

Isabel

30 augusti 2008 20:18

Fixat........nu fungerar länkarna igen. Verkar som om de byter adress på filmerna då och då, fattar inte vad det skulle vara bra för.

 
Ulle

Ulle

31 augusti 2008 15:18

Personen som lagt upp på YouTube har antagligen inte rättigheterna till materialet, därför slutar länkarna att fungera eftersom YouTube gör räder och tar bort olovligt material några ggr/vecka, minst. Materialet brukar däremot inte försvinna, bara maskeras med mindre uppenbara titlar =)

http://sagogarden.bloggagratis.se

 
Cina

Cina

7 september 2008 08:32

Bella! Du skriver så bra och det är så trevligt att läsa din blogg.
Skulle du kunna tänka dig uppdatera den liiiiite oftare? Det börjar bli tradigt att läsa samma sak varje dag....*L*

http://www.carinasvarld.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Isabel - 22 december 2017 11:06


 

Av Isabel - 23 juni 2017 14:43

Vi planerar att ta en sista kull på Freja, du kan läsa mer om vår härliga tjej på hennes sida.Tilltänkt fästeman är härliga Nicke (Torpets Findus), tack Marit Cronquist på Brokärrets kennelför att vi får använda oss av din fina kille. Nicke är precis...

Av Isabel - 15 maj 2017 21:48


I söndags var det återigen dags för en lyckad västgötaspetsträff på Storegård hundpark. Vädergudarna var med oss och vi hade strålande väder med solsken, en temperatur på 20 grader och vindstilla, det tackar vi för. Hela 75 st. hundar var på plats me...

Av Isabel - 7 maj 2017 12:51

Återigen lite nya bilder från valpköpare. Denna gången är det på Tösen (Vikings Vilda Vilja) som bor hos damiljen Brahme/Dahlqvist på Tornaslättens Kennel. Bilderna är från årets kosläpp på Storegård där vi har våra västgötaträffar.   Vi vill pa...

Av Isabel - 23 april 2017 11:30

Jag blir alltid lika glad när jag får nya bilder från våra valpköpare. Här är fina Alva (Vikings Stolta Sarabi) efter vår Freja (Vikings Fräcka Freja) och NOUCH SVVCH Höckgårdens Arn. Söt som socker...Foto: Catarina & Clas Silfverhielm.     ...

Presentation

Translate into your own language

My Facebook

Kennel Viking on YouTube

 

Senaste inläggen

Länkar

Arkiv

Sök i bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards