Direktlänk till inlägg 27 september 2008
Idag var det åter dags att mäta sig och jo då, det går åt rätt håll………ytterligare minskning på 5 cm runt midja!.........alltså sammanlagt 13,5 cm sen start……….och nä, jag tänker inte tala om för er mitt utgångsvärde. För er som inte fattar vad jag snackar om kan jag berätta att för 4 veckor sen så bestämde jag och gubben min för att testa på det här med GI mat, man hade ju lagt på ett antal kilon genom åren. Hur som helst så bestämde vi oss får gå in på GI Viktkolls hemsida och köra deras 3-stegs program. Det som är bra med deras hemsida är att där är massor med olika recept, artiklar och t.o.m hela veckomenyer som man kan följa eller blanda som man vill. Här Cina får du förklaringen till varför mina frukostar ser ut som de gör.
Steget 1 heter Rivstart och vi är just nu i slutet på vår 4:e vecka, har tänkt köra 6 veckor. Rivstarten innebär att man under några veckors tid strikt begränsar mängden kolhydrater i maten och därigenom rivstartar fettförbränningen. Målet med Rivstarten är att minska insulinproduktionen och samtidigt öka fettförbränningen så att man snabbt går ned i vikt. Man ska köra Rivstarten minst 2 veckor och max 6. Under Rivstarten tar man helt bort socker och mjöl från kosten vilket innebär att man hoppar över att äta bröd, mjöl, flingor, gröt, ris, pasta, potatis eller bönor. Man bör inte heller dricka någon form av alkohol.
För min del så fungerar detta sätt att äta utmärkt förutom en sak och det är nämligen frukostarna. Mina vardagsfrukostar består normalt av en talrik havregrynsgröt och 2 knäcke mackor och helgfrukostarna består av bullar, kokt ägg, mjölk (är mjölkoman) och juice……….det ända av detta jag får äta under Rivstarten är ägg. Under Rivstarten ska frukosten bestå av lagad mat t.ex omelett med en massa fyllning, stekt ägg och bacon och dyl., definitivt inte min melodi kan jag säga……..nåja om 2 veckor får jag äntligen återgå till normala frukostar.
Steg 2 heter Nystart och är för den som vill gå ned något långsammare i vikt eller som en efterföljare till steg 1. Nystarten är en snällare variant av Rivstarten eftersom man får äta lite mer kolhydrater så här kan jag äntligen få tillbaka min gröt och mina knäckebröd till frukosten. Även här är målet att minska insulinproduktionen och samtidigt öka fettförbränningen så att man går ned i vikt. Vissa väljer att ligga kvar i Nystarten hela livet, andra kör Nystart tills de uppnått sin målvikt och ett stabilt blodsocker och går sen vidare till steg 3.
Under steg 3 eller Balansfasen lär man sig hur man ska kombinera livsmedel med högt och lågt GI med bibehållet lågt/medelhögt GI utan att det påverkar blodsockret. En bra regel man får är att max 1/5 av tallriken ska bestå av hög GI-mat. Nå vi får väl se hur det går när vi väl är där.
Slutar dagens blogg med ett framträdande av American Idol vinnaren David Cook där han framför Lionel Richie's "Hello". Vilken röst killen har.