Kennel Vikings blogg

Direktlänk till inlägg 26 november 2012

Birka blind :-(

Av Isabel - 26 november 2012 19:29

Ja ni läste helt rätt och fort har det gått. Idag var vi hos ögonspecialisten Ida Möller och fick konstaterat det vi misstänkte, att Birka är i stort sätt är helt blind och det har gått på några veckor. I somras sprang hon fortfarande och jagade efter kaniner, hon såg när barnen satt på gården och sprang dit för att bli kelad med men så för någon månad sen började vi märka små förändringar på hennes beteende inte mycket men dock förändringar. Det första var väl att hon var mer vrång än vanligt mot andra hundar men eftersom hon löpte så tog vi för givet att det var pga. det. Vi började märka att när man sträckte fram godis till henne så fick hon känna sig fram med nosen för att hitta den, slängde man godiset framför henne fick hon använda nosen för att hitta den, slängde man iväg en pinne en meter eller två så sprang hon åt det hållet men sen fick hon leta efter den fast hon nästa stod på den, en gång hoppade hon rätt in i gallret på hundburen i bilen för hon inte såg att buren var stängd. Samtidigt som man märkte av sådana här småsaker klarade hon i stort sätt allt som vanlig, så många gånger trodde vi att vi inbillade oss. Hon hoppade upp och ner i soffa och i säng och bil. Hon går rundorna lös som vanligt och det är bara för att vi vet att hon nu mer inte far iväg utan håller sig hos oss som vi märker skillnaden, andra personer märker ingenting.


Idag var vi då alltså hos ögonspecialisten Ida Möller för att få Birka undersökt och vet ni vad..........hon hittade inget fel på hennes ögon. Ingen starr, ingen retinal dysplasi, ingen PRA, ingen retinopati och inga andra förändringar på ögonen heller utan ögonen ser fina ut, ändå är hon blind. Hon gjorde alla undersökningar som tänkas kan men ingen av dom gav något utslag. Hon menade också på inget av dessa åkommor ger blindhet så snabbt utan det tar oftast lång tid att komma dit hän om någonsin, hon var minst sagt förbryllad och frustrerad över att inte kunna hitta orsaken till Birkas blindhet. Eftersom Birka idag mår bra för övrig så kom vi överens om att om inget händer innan så skulle vi komma tillbaka om 4-5 mån. för att se om där hade blivit någon förändring i ögonen då.


Vår goa Birka, endast 7 är gammal och alldeles för ung för att vara blind   

 

 
 
Ingen bild

Ulla

26 november 2012 21:40

Förskräckligt Bella - det måste ju bero på ngt ?! Stackars Birka , er o de andra hundarna. De brukar ju märka dyligt vad jag vet.om de inte ser orsaken kanske det går över lika fort som det kom.
Puss kram

 
Sharon @ Ausled

Sharon @ Ausled

26 november 2012 21:42

I am so sorry to read about Birkas blindness, yes 7 is way to young, but with careful management Birka can live a long and happy life !!

Such a stunning looking SV.

It is really strange that nothing is showing in the eye check, I wonder if a virus can affect a dogs sight ?

http://ausled-australia.com

 
Ingen bild

lotta o annette

26 november 2012 21:56

Finaste finaste Birka.... Underligt att ingen orsak står att finna och hoppas hoppas att det går tillbaka på samma sätt som det smög sig på. Till dess får dina flockmedlemmar visa vägen.

 
Anita Whitmarsh

Anita Whitmarsh

26 november 2012 22:01

Nu förstår ju inte Birka något menjag önskar henne lycka till ändå. hon klarar sig säkert och ni hittar nog på något så att allt fungerar, blinda hundar lyckas bättre än människor men blir så klart mer känsliga. håller tummarna för några år till med en dräglig levnad

http://www.svedala2u.se

 
Ingen bild

Duritzan

26 november 2012 22:08

Fy så trist. Ni har haft en period med elände - nu får det väl ändå ta slut! Ni och hundarna ska ju ha det BRA! Och så länge Birka klarar sig med hjälp av näsan och bekanta omgivningar så är det ingen katastrof. Men heller inte roligt.
Önskar er alla - både två- och fyrbeningar - allt gott. Kram!

 
Solweig Gustavsson

Solweig Gustavsson

26 november 2012 22:15

Jättetråkigt att höra. Hoppas hon återfår sin syn. Om inte så är det ju ändå en tröst att hundar klarar blindhet bättre än människor.
Tröstekramar!

http://www.jackdowsvikingahundar.se

 
Ingen bild

Marit

26 november 2012 22:39

Å fina Isabel, vad ledsen jag blir!
Jag tror hon kommer ha det bra ändå så länge som hon får vara med sin familj, men så tråkigt!! Kram

 
Tanja van der Elst

Tanja van der Elst

26 november 2012 23:23

Iam so sorry to hear this she is such a beautyfull girl!! I wish you strenght for the upcomming research. Hughs Tanja

http://www.huistewoude.nl

 
Ingen bild

Nina

27 november 2012 21:54

Så ledsamt! Tröstekram (((((( <3 )))))))

 
Ingen bild

Susanne Hansson

27 november 2012 23:55

Det gör verkligen ont att läsa. Vore fantastiskt om det gick över, men om inte så är det säkert så att hon har ett gott och bra liv ändå. Så fin o duktig tjej!
Kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Isabel - 22 december 2017 11:06


 

Av Isabel - 23 juni 2017 14:43

Vi planerar att ta en sista kull på Freja, du kan läsa mer om vår härliga tjej på hennes sida.Tilltänkt fästeman är härliga Nicke (Torpets Findus), tack Marit Cronquist på Brokärrets kennelför att vi får använda oss av din fina kille. Nicke är precis...

Av Isabel - 15 maj 2017 21:48


I söndags var det återigen dags för en lyckad västgötaspetsträff på Storegård hundpark. Vädergudarna var med oss och vi hade strålande väder med solsken, en temperatur på 20 grader och vindstilla, det tackar vi för. Hela 75 st. hundar var på plats me...

Av Isabel - 7 maj 2017 12:51

Återigen lite nya bilder från valpköpare. Denna gången är det på Tösen (Vikings Vilda Vilja) som bor hos damiljen Brahme/Dahlqvist på Tornaslättens Kennel. Bilderna är från årets kosläpp på Storegård där vi har våra västgötaträffar.   Vi vill pa...

Av Isabel - 23 april 2017 11:30

Jag blir alltid lika glad när jag får nya bilder från våra valpköpare. Här är fina Alva (Vikings Stolta Sarabi) efter vår Freja (Vikings Fräcka Freja) och NOUCH SVVCH Höckgårdens Arn. Söt som socker...Foto: Catarina & Clas Silfverhielm.     ...

Presentation

Translate into your own language

My Facebook

Kennel Viking on YouTube

 

Senaste inläggen

Länkar

Arkiv

Sök i bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards